Quantum İnşaat

Güçlendirme Teknikleri

Güçlendirme teknikleri eleman güçlendirme, sistem davranışı iyileştirme olarak ikiye ayrılır. Eleman güçlendirme, yetersiz olduğu düşünülen taşıyıcı elemanlara bireysel olarak uygulanan tekniğe denir. Sistem davranışı iyileştirme ise taşıyıcı sistemin genel karakterini değiştirerek deprem etkisinden kurtarmaya denir. Eleman güçlendirme kendi arasında kolon güçlendirme, kiriş güçlendirme, döşeme güçlendirme olarakta ayrılmaktadır.

Sistem Davranışı İyileştirme Nedir?

Binada deprem etkisinin büyük bir bölümünü gerçekleştirilen güçlendirme çalışmaları ile çerçevelere aşırı yüklenmeden kurtarılması yoluna nedir. Sistem davranışını iyileştirmede kullanılan teknikler;

  • Yerinde dökme betonarme dolgu duvarları; Ayrıntılı araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bu teknik, onarma çalışmalarında oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. Ülkemizde bu teknikle ilgili, önemli düzeyde bilgi sahibi kalifiye elemanlar yetişmiştir. Fakat bu tekniği yapabilmek için binanın uzun süreli boş kalması gerekmektedir. Bu sebepten ötürü güçlendirme çalışmalarına elverişli değildir.
  • Tuğla dolgu duvarlarının güçlendirilmesi, Betonarme yapılarda tuğla dolgu duvarları çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Deprem dayanıklılığına önemli bir katkıya sahip olduğu bilinmektedir.
  • Tuğla dolgu duvarlarının güçlendirilmesi, Bina sakinlerine çok rahatsızlık vermeden uygulanabilen. Yüksek dayanımlı betonların, ince, kolay taşınabilecek durumda oldukları panellerin mevcut yapıştırıcılar ile yapıştırılmasıdır. Çok kolay bir uygulama olan bu yöntem ile deprem yüklerine karşı dayanım büyük oranda artabilmektedir.
  • Çelik çaprazlar kullanılması, Akla ilk gelen tekniklerden biridir. Ülkemizde kullanılmasında büyük güçlükler ile karşılanmaktadır. Kullanılan niteliksiz malzemeden dolayı çelik çaprazların sağlayabileceği kapasite artışına ulaşamadan çok önce kırılmalar gerçekleşebilmektedir.
  • Öngerilme uygulamaları, Çapraz düzenlenmiş öngerilme halatları aracılığıyla, çekme uygulamasında akla hemen gelen bir diğer yaklaşımdır. Halatların bağlanması için gerekli olan düzenlemeler oldukça karışıktır. Özellikle öngerilme uygulamalarında etkin olarak kullanılmaktadır.
  • Yapı dışında yeni bir yapı kurulması, Ülkemizde imar kuralları dolayısıyla nadir olarak kullanılmaktadır. Güçlendirilecek yapıyı, yeni yapıya bağlayarak destek alabilir duruma getirilmesine denir.

Deprem Etkilerinde Uzaklaştıma

Depremin binaya etkisini önleyebilmek adına küçük bir bölümün yapıya aktarılması sağlanabilir. En yaygın olarak kullanılan ise taban yalıtımıdır. Taban yalıtımı, temel düzeyinde yapılan, önemli büyüklükte olan, çeşitli güçlüklerin aşılması ile gelişmiş ülkelerde başarıyla kullanılmaktadır. Türkiye’de ise uygun ve ekonomik bir çözüm oluşturmamaktadır.

Sohbete Başla
Quantum İnşaat
Merhaba desteğe ihtiyacım var ?